21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Basın Bildirisi
Dünya Down Sendromu Günü, 2012 yılından itibaren Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak kutlanan küresel bir farkındalık günüdür. Her yıl 21 Mart'ta, Down sendromlu bireylerin hakları, katılımı ve refahı için tek bir küresel ses oluşturuyoruz. 2025 Dünya Down Sendromu Gününde tüm yönetimlere destek sistemlerimizi iyileştirme çağrısında bulunuyoruz.
Destek, tüm bireyler için temel bir ihtiyaçtır. Down Sendromlu bireyler de toplumda tam anlamıyla yer alabilmek ve eşit haklara sahip olabilmek için desteğe ihtiyaç duymaktadır. Her bireyin ihtiyaçları farklılık gösterebileceğinden, kişiye özel destek sağlanması büyük önem taşımaktadır. Engelli bireylerin topluma entegre olabilmelerini sağlayacak insan haklarına saygılı, etkili ve kapsayıcı destek sistemleri hayata geçirilmelidir.
Yönetimsel destek sisteminin tasarlanması, uygulanması ve izlenmesi aşamalarının tümünde sistemin ana kahramanı engelli kişiler bulunmalı ve insan haklarına dayalı üstün yararları gözetilmelidir.
Engelli bireylerin karşılaştığı zorlukların belirlenmesi ve ihtiyaçlarının anlaşılabilmesi için saha araştırmaları yapılmalı ve veriler sistematik bir şekilde toplanmalıdır.
Devletin sosyal güvenlik sistemleri, bireyleri gelir kaybı ve gider artışı gibi sosyal risklere karşı korur. Nakdi yardımlar, gıda güvenliği, sağlık hizmetlerine erişim ve eğitimle bağlantılı iyileşmeler sağlanarak sosyal yardım tedbirlerinin genişletilmesi gerekmektedir. Bu destek, engelli bireyler ve ailelerinin ödemek durumunda kaldığı engellilikle ilişkili ekstra masrafları karşılamalıdır.
Down Sendromlu bireylerin günlük yaşam aktivitelerine yardımcı olmak ve bağımsızlığını artırmak için kolaylaştırıcı kişi desteğine ihtiyacı vardır. Engelli bireyler, aldıkları destek konusunda seçim yapma ve kontrol hakkına sahip olmalıdır.
Down Sendromlu bireylerin istihdam edilebilirliğini artırmak için mesleki eğitim programları, işbaşı eğitim fırsatları ve istihdam teşvikleri sağlanmalıdır. Başarılı uygulamaların yaygınlaştırılması ve eğitim ile istihdam arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi gerekmektedir.
Bu sistemler, yalnızca bireylerin topluma tam ve eşit katılımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ailelerini ve bakım verenleri de güçlendirir. Tüm paydaşları bu konuda daha fazla sorumluluk almaya çağırıyoruz.
Hep birlikte daha kapsayıcı bir dünya inşa etmek için destek sistemlerini iyileştirelim!